Voorlezen
en
interactief voorlezen
Voorlezen en interactief voorlezen
Gezellig samen starten in een kinderboek, luisteren naar het verhaal en kijken naar de afbeeldingen. Dat gebeurt bij ‘gewoon’ voorlezen én ook bij interactief voorlezen, echter interactief voorlezen is zoveel meer.
Interactief voorlezen
Bij interactief voorlezen zijn kinderen nog meer betrokken bij het boek dan bij gewoon voorlezen. Dat doe je door bijvoorbeeld met ze te praten over het verhaal, over de personages, ze vragen te stellen, de afbeeldingen te bekijken en ze korte opdrachten te geven. Daarnaast heeft interactief voorlezen een positief effect op de woordenschat, met name bij jonge kinderen. Hierdoor krijgt de taal- en leesvaardigheid een extra impuls. Kinderen die van jongs af aan regelmatig zijn voorgelezen, zijn daarnaast vertrouwd met boeken en krijgen er plezier in. Daar hebben ze hun hele leven profijt van. Mijn motto: ‘Door jong te starten maak je van lezen een goede gewoonte’.
Stil zijn en luisteren
Stil zijn en luisteren naar het voorgelezen verhaal is niet makkelijk voor kinderen, maar dat is ook wel begrijpelijk. Want jonge kinderen willen mee doen en meehelpen. Ze willen samen lezen. Door te kiezen voor een interactief kinderboek kan dat al van jongs af aan, zelfs als ze nog niet kunnen praten! Door het zien van de plaatjes en het voordoen van opdrachten begrijpen kinderen wat de bedoeling is. Daarnaast als je het een aantal keren samen hebt gelezen, treedt de kracht van herhaling in werking. Kinderen kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren en hier beter op reageren. Hierdoor maken ze uitgebreid kennis met het verhaal en kun je hun ervaringen rondom het boek verdiepen. Kinderen leren het meeste als zij actief meedoen tijdens het voorlezen.
Echt samen lezen
Bij het interactief kinderboek Beertje het is bedtijd! zijn interacties toegevoegd in het verhaal, door middel van korte opdrachten. Hierdoor zijn kinderen actief betrokken bij het boek en de interacties stimuleren hun fantasie en creativiteit. De vaste onderdelen van het naar bed gaan zijn herkenbaar voor een kind. Zo poets je zijn tanden en maak je hier geluiden bij, zoek je zijn pyjama, kietel je zijn voetjes, doe je de gordijnen dicht, zing je een liedje en nog veel meer opdrachten! Daarnaast wordt ook de omgeving van het kind betrokken bij het verhaal wat het nog leuker en interactiever maakt. Hierdoor blijft de aandacht er langer bij en zo lees je dus van jongs af aan écht samen!
Ben jij bekend met interactief voorlezen of wil je er meer over weten? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Stuur me gerust een berichtje via Facebook, Instagram of via mijn contactpagina. Voor meer informatie, inspiratie en updates kan je me daar ook volgen. Ik vind het heel leuk om van je te horen!