Beertje het is bedtijd! wint The Indie Awards leukste kinderboek 2020

Lindsay van Ooijen - Beertje het is bedtijd! winnaar The Indie Awards leukste kinderboek 2020 - Schoonderwoert Fotografie
Foto: Schoonderwoert Fotografie

Beertje het is bedtijd! wint The Indie Awards leukste kinderboek 2020

Mijn interactief kinderboek Beertje het is bedtijd! heeft de publieksprijs gewonnen van The Indie Awards en is verkozen tot het leukste kinderboek van 2020.
The Indie Awards is dé Nederlandse literatuurprijs voor auteurs die in eigen beheer hun boek uitgeven. Het is een initiatief van Simone Lucchesi en Sanne Hillemans om het werk van onafhankelijke auteurs de erkenning te geven die zij verdienen. In april werd, tijdens de live uitreiking, bekend gemaakt dat mijn interactief kinderboek Beertje het is bedtijd! The Indie Awards leukste kinderboek 2020 heeft gewonnen!

Ik ben zelf moeder van twee jonge kinderen en ik lees hen al van jongs af aan voor. Door het vele voorlezen viel het mij op dat mijn kinderen de boeken met interactie het leukste vonden, maar dat het aanbod hierin beperkt is. Zo ontstond het idee om een eigen interactief kinderboek te maken. Mijn kinderen zaten tijdens het voorlezen meestal stil te luisteren of waren snel afgeleid. Ik vond het daarom belangrijk om het met mijn eigen kinderboek anders aan te pakken en kinderen echt actief te betrekken bij het verhaal. Ik had nog geen ervaring met het schrijven van boeken, dus ik zag eerst veel beertjes (haha!) op de weg. Toch besloot ik om actie te ondernemen en alles uit te zoeken over het zelf schrijven en het in eigen beheer uitgeven van een boek. Ik ben ontzettend dankbaar en trots dat ik met mijn eerste boek een Indie Award heb gewonnen! Mocht jij hieraan hebben bijgedragen, wil ik je hartelijk bedanken! ♥

Beertje het is bedtijd! winnaar The Indie Awards - Schoonderwoert Fotografie
Foto: Schoonderwoert Fotografie

Interactief voorlezen
Wat interactief voorlezen met mijn boek betekent leg ik je uit aan de hand van de volgende voorbeelden. Beertje het is bedtijd! gaat over Beertje die naar bed gaat en hierbij hulp kan gebruiken. Zo vraagt het Beertje naar je naam, geef je hem een high-five, poets je zijn tanden en maak je hier geluiden bij, zoek je zijn pyjama, doe je de gordijnen dicht, zing je een liedje en nog veel meer! Daarnaast word ook de omgeving van de lezer bij het verhaal betrokken, wat het nog leuker en interactiever maakt. De verschillende interacties, in de vorm van korte opdrachten, stimuleren de fantasie en creativiteit van kinderen. Door de interacties blijft de aandacht van de kinderen langer bij het verhaal. Na het een aantal keren samen te hebben gelezen, treedt de kracht van herhaling in werking. Kinderen kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren en hier beter op reageren. Hierdoor maken ze uitgebreid kennis met het verhaal en kunnen ze het boek ook zelf (voor)lezen aan de hand van de afbeeldingen.

Leesplezier
Dat het belangrijk is om kinderen van jongs af aan voor te lezen, is algemeen bekend. Toch wordt dit onvoldoende in de praktijk toegepast en neemt het beeldschermgebruik van kinderen steeds meer toe. Door jong te starten, kan je van lezen een goede gewoonte maken. Ik wil met mijn boek laten zien dat je samen veel leesplezier kan beleven en dat je van jongs af aan écht samen kan lezen. Kinderen leren immers het meeste als zij actief meedoen tijdens het voorlezen. Daarnaast creëer je hiermee een heerlijk momentje samen, met exclusieve aandacht voor elkaar.

Ben jij bekend met interactief voorlezen of wil je er meer over weten? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Stuur me gerust een berichtje via Facebook, Instagram of via mijn contactpagina. Voor meer informatie, inspiratie en updates kan je me daar ook volgen. Ik vind het heel leuk om van je te horen!

Winkelwagen