Bedtijdritueel

Bedtijdritueel

Het bedtijdritueel is de vaste volgorde van activiteiten die je doorloopt voordat een kind gaat slapen. Dit kan een kind helpen om rustig te worden, zich te ontspannen, voor te bereiden op het naar bed gaan en de nacht. Door het dagelijks toepassen van de structuur van een bedtijdritueel wordt dit voorspelbaar voor kinderen. De herhaling zorgt voor herkenning, geruststelling en veiligheid.

Einde dag
Als de dag bijna ten einde is, kunnen kinderen moe en hangerig zijn. Elk kind heeft zijn of haar eigen bedtijdritueel. Hier is geen goed of fout in. Het belangrijkste is dat het zowel bij jou als bij het kind past en je daarbij contact maakt om samen de dag af te sluiten. Voor kinderen is het erg fijn om één op één tijd met ouders door te brengen. Zo is het bedtijdritueel een moment van rust, aandacht en liefde.

Bedtijd onderdelen
Bij het naar bed gaan komen dagelijks dezelfde onderdelen terug. Zoals het tandenpoetsen, omkleden en naar het toilet gaan. Daarnaast zijn er tal van opties om aan het bedtijdritueel toe te voegen. Kies vooral onderdelen die je zelf ook leuk vindt. Kinderen merken het als je er plezier in hebt en dit helpt hun weer om te ontspannen. Zo kan je bijvoorbeeld bij jonge kinderen vertellen wat jullie die dag hebben gedaan. Als ze al wat groter zijn, kan je samen over de dag in gesprek gaan. Bij nog grotere kinderen kan je luisteren naar wat ze je over de dag willen vertellen en hier eventueel vragen over stellen.

Veel ouders hebben voorlezen of lezen als onderdeel in het bedtijdritueel. Luisteren naar een verhaal helpt kinderen om rustig te worden. Vaak wordt er gekozen voor een boekje dat al heel veel keren is voorgelezen. Voor de ouders is dit minder leuk, maar voor kinderen extra fijn. Doordat ze bekend zijn met het verhaal, kunnen ze er ontspannen naar luisteren. Daarnaast is keer op keer hetzelfde boekje voorlezen ook nog eens goed voor de hersenontwikkeling. Kinderen onthouden hierdoor het verhaal steeds beter. Elke keer onthouden zij een nieuw onderdeel van het verhaal. Voor je het weet willen kinderen het boekje zelf voorlezen op hun eigen manier! Er zijn veel boekjes die bijdragen aan het bedtijdritueel. Zo is Beertje het is bedtijd! een interactief kinderboek waarbij kinderen helpen om Beertje naar bed te brengen. Hierbij verrichten ze dezelfde handelingen die ook vaak zelf bij het naar bed gaan doorlopen. Zo poetsen ze Beertje zijn tanden, zoeken ze zijn pyjama, sluiten ze de gordijnen, zetten ze het licht uit en zingen ze een liedje. Door het met Beertje samen te doen, is het bedtijdritueel leuker! Beertje het is bedtijd! shop je hier met de code “lezen” voor gratis verzending. Ook is Beertje het is bedtijd! verkrijgbaar bij Bol.com.

Dag afsluiten
Vaak eindigt het bedtijdritueel met het zingen van liedjes. Dit hoeft geen standaard slaapliedje, zoals slaap kindje slaap, te zijn. Elk rustig liedje met een simpele tekst is hier prima voor. Het gaat erom dat je zingt. Een liedje zingen is namelijk ook een goede manier van ontspannen. Vaak zingen kinderen dit mee en als ze daar nog te klein voor zijn, doen ze op hun eigen manier mee. Ook het geven van een compliment is hier een uitstekend moment voor. Hoe geweldig is het dat kinderen gaan slapen met een mooie boodschap van hun ouders?

Na alle onderdelen van het bedtijdritueel is het vervolgens tijd om de dag af te sluiten. Een kus en een knuffel vinden kinderen vaak erg fijn. Lichamelijk contact is en blijft heel belangrijk voor kinderen. En eerlijk is eerlijk, kusjes en knuffels van kinderen zijn toch het allerbeste! Welterusten! ♥

Winkelwagen